Overig

Wandelwagens
Veel slachtoffers vluchten naar de opvang zonder dat ze iets mee kunnen nemen. Bij aankomst regelen wij de noodzakelijke dingen zoals kleding, toiletartikelen etc. Opvangcentra kunnen niet voor elk gezin grote nieuwe zaken uitlenen en soms met bemiddeling kan een slachtoffer later toch naar huis om spullen op te halen. Helaas is dit niet altijd het geval en in deze situatie leent de opvang vaak spullen uit om een periode te overbruggen.

Voor moeders met kinderen is de beschikking over een wandelwagen erg belangrijk. Zo kunnen ze samen erop uit, maar ook bijvoorbeeld makkelijker boodschappen doen. Met de steun van Fonds KinderKnelpunten zijn kwaliteit wandelwagens aangeschaft, zodat deze uitgeleend kunnen worden totdat de moeders hun eigen spullen weer kunnen regelen.
Bijdrage Fonds KinderKnelpunten: € 539,85

Cursus Dierbegeleiders
Met bijdrage van Fonds Kinderknelpunten is mogelijk gemaakt dat er twee extra dierbegeleiders in de kinderopvang bijgekomen zijn en dat er voor verdieping is gezorgd op het gebied van angst, stress, hondenfobie en trauma, en hoe je daar een hond op een veilige en verantwoorde manier, goed bij kunt inzetten. 

Cursus

Het is belangrijk dat de medewerkers die hun dieren in de opvang inzetten op een goede manier zijn voorgelicht. Dit is met name belangrijk omdat niet alleen met kwetsbare kinderen wordt gewerkt, maar ook met levende dieren. Het is belangrijk te weten waar van iedereen (jezelf, je cliënt maar ook het dier) de sterke en zwakke kanten liggen, zodat je ook op een adequate manier kan handelen wanneer een situatie daarom vraagt.

Tijdens de cursusdagen dierbegeleider lag de focus vooral op het op een verantwoorde manier inzetten van je eigen hond in AAI (Animal Assisted Interventions), de overkoepelende internationale term waar ook onze dieractiviteiten onder vallen. De focus van aan te bieden activiteiten ligt vooral op veel doen, weinig praten. Dit is de manier waarop kinderen het snelste dingen tot zich nemen (ligt ook aan de leeftijdsgroep uiteraard) en vraagt veel creativiteit van de dierbegeleiders maar ook van een sociale, vriendelijke houding van de honden. De nadruk lag op de sterke en zwakke punten van de combinatie (begeleider-hond), en dat je vooral activiteiten moet bedenken die bij de combinatie past. Niet alle honden hoeven alles te kunnen. Erken waar je goed en minder goed in bent.
Bijdrage Fonds KinderKnelpunten: € 1.476,40

 

Dagjes uit met kinderen uit de opvang:
 

Hellendoorn
Door een bijdrage van Fonds KinderKnelpunten konden 17 kinderen en moeders een dagje uit naar Hellendoorn. Om 9 uur vertrok een bus vol met kinderen en hun moeders naar Hellendoorn. Het was heel gezellig in de bus. 

In Hellendoorn heb je voor alle leeftijden attracties. Iedereen heeft zich goed vermaakt. De een ging in de achtbaan en de ander was lekker aan het spelen in de speeltuin. Tussen de middag was er voor iedereen een patatje, snack en wat drinken.

Aan het eind van de middag zijn we met de bus weer terug gegaan naar de opvang. Iedereen was moe en keek terug op een leuke dag. Op de opvang hadden we een broodmaaltijd verzorgt, zodat iedereen lekker wat kon eten en daarna rustig kon douchen en naar bed.

Wildlands
Door een bijdrage van Fonds KinderKnelpunten konden 12 kinderen en moeders een dagje uit naar Wildlands. 's Morgen om 9 uur werden ze opgehaald door een grote bus. Deze bracht de groep naar Emmen, naar Wildlands.

In het dierenpark werd er heerlijk rond gewandeld. Er waren verschillende werelden. De eerste was de jungle. Hier werd er met een bootje gevaren. Je kon er klimmen en klauteren. Diverse dieren, zoals apen, olifanten en hele mooie vlinders. Daarna ging de groep de Savanne in. Hier hebben ze in een safari bus gezeten. Heel veel dieren gezien, zoals giraffen en leeuwen. Soms was dat wel even spannend, maar de kinderen keken de ogen uit! Als laatste gingen de kinderen naar de noordpool, ijsberen, pinguïns en een zeeleeuwen show, ontzettend mooi.

Een geweldige dag! Moe en voldaan is de groep tegen het eind van de middag weer terug gegaan naar de opvang. Daar hebben ze samen gegeten. De kinderen konden maar niet beslissen wat het leukste van de dag was. Wauw wat een mooi park en wat heeft iedereen genoten, er werd nog dagen over nagepraat.

Glowgolf
Door een bijdrage van Fonds KinderKnelpunten konden 13 kinderen en een aantal moeders glowgolfen. De kinderen hadden er erg veel zin in en stonden al op tijd klaar en zijn met de stadsbus naar de locatie gegaan.

Eenmaal aangekomen begon het uitje een kindermenu (patatjes en wat lekkers erbij!) zodat er met een goed gevulde maag kon worden begonnen aan het glowgolfen. In groepjes van ongeveer 4 personen werd glowgolfen beoefend. Onderweg kwamen de kinderen elkaar tegen bij de holes: leuk! De kinderen zijn enthousiast gaan golfen en konden het erg goed. Na afloop genoot iedereen van een korte wandeling in de sneeuw, onderweg naar de bushalte.

Een van de reacties van de kinderen: ‘het was erg gaaf, ook de bril die wij op konden zodat alles heel echt leek’. We hebben ons een middag vermaakt en het was erg geslaagd. Bedankt!

 

Verdwaaldagen voor kinderen in de opvang
 

Haaksbergerveen
Door een bijdrage van Fonds KinderKnelpunten kon er een groep kinderen met de bus naar het Haaksbergerveen gegaan. Daar zijn ze met z’n allen het natuurgebied in gewandeld en hebben ze een plek opgezocht waar een ‘kamp’ werd gemaakt. Vandaaruit ging een groepje op weg om onder andere diertjes en sporen te zoeken en te leren over de natuur.

De andere helft van de kinderen bleef bij het kamp en kon daar spelletjes met de honden doen. De activiteit met de honden werd op deze dag begeleid door twee Dog Assisted Coaches met hun hond. 

De Duursche Waarden
Door een bijdrage van Fonds KinderKnelpunten kon er een groep kinderen met bus naar De Duursche Waarden gaan. Ook tijdens deze dag hebben ze de natuur ‘verkend’ en spelletjes gedaan met de hond. Niet alleen spelenderwijs leren, maar ook ervaren en vooral veel doen stonden centraal deze dag. 

De dagen werden opgedeeld in twee rondes, zodat alle kinderen iets konden doen, de groepen niet te groot waren en alle kinderen persoonlijke aandacht kregen. Na de eerste ronde volgde een heerlijke, goed verzorgde lunch en daarna zijn de groepen omgewisseld.

Aan het einde ontvingen alle kinderen een Verdwaaldiploma.

 

 

 

 

 

© 2018 Mailtraffic - Sitebouw Simourix