Structurele steun via KinderKnelpuntenFonds

Ieder kind moet meetellen in onze maatschappij: 100%

Een deel van de winst besteden we aan het KinderKnelpuntenFonds (KKF).
KKF is een initiatief van Mailtraffic en springt dáár bij waar er geen bestaande regeling is om kinderen uit arme gezinnen een echte kans te geven om zich te ontwikkelen zodat ze later zelfstandig kunnen meedraaien in de maatschappij. Door oplossingen te bieden waar bestaande regelingen stoppen, bieden we kinderen uit arme gezinnen een normale kans op deelname aan de maatschappij.

In iedere Nederlandse stad zijn kinderen steeds vaker de dupe van armoede, dus ook in Zwolle en omgeving. Maar als je het geluk hebt in een ‘gewoon’ gezin op te groeien dan kom je deze nood maar zelden tegen. Eigenlijk logisch, want wie loopt er nu te koop met zijn eigen armoede? Waar vinden we deze kinderen die zo lijden onder armoede?

Daarom heeft KKF aansluiting gezocht bij instanties, hulp- en zorgverleners die in hun (dagelijkse) werk met armoede te maken krijgen. Vaak werken hulpverleners keihard om een gezin op de rit te krijgen maar struikelen vaak over eenvoudige voorzieningen. Simpelweg omdat er geen regeling voor is. Door deze laatste obstakels weg te nemen hebben kinderen de mogelijkheid om deel te nemen aan onderwijs, sport en sociale activiteiten.

Daarbij biedt deze aansluiting bij instanties, hulp- en zorgverleners continuïteit en structuur om de doelgroep te bereiken en te helpen.


Dit hebben we de afgelopen jaren mogelijk gemaakt

Noodfonds

In de eerste jaren hebben we ons via het Noodfonds Zwolle gericht op individuele aanvragen t.b.v. materiële noden van kinderen uit gezinnen in armoede in Zwolle en omgeving. Deze aanvragen werden bij het Noodfonds gedaan door aangesloten instanties en hulpverleners. De bijdragen die verstrekt zijn hebben voorzien in een structurele oplossing waarvoor geen andere voorziening of bestaande regeling was. Bijdragen zijn verstrekt op de volgende gebieden:

Gezondheidsproblemen bij kinderen die ontstaan door armoede en derhalve eenvoudig zijn op te lossen. Bijvoorbeeld:

 • Seizoenskleding
 • Bed + goede matras
 • Boodschappengeld tbv hulpverlener voor gezond eten
 • Aanpassingen in huis voor kinderveiligheid

Het voorkomen van sociale uitsluiting

 • Contributie voor deelname aan sporten bij een officiële sportvereniging
 • Sportkleding
 • Kosten voor zwemles
 • Verjaardagskosten voor eigen feestje op locatie en cadeautje voor deelname bij andere verjaardagen.
 • Activiteiten en materialen buurtwerk
 • Materiaal voor ontwikkelen van vaardigheden. Bijvoorbeeld:

  • Muziekinstrumenten
  • Teken of schilderbenodigdheden

  Het voorzien in mogelijkheden om te leren. Bijvoorbeeld:

  • Schoolbenodigdheden zoals boeken, calculator, gymspullen
  • Computer /li>
  • Fietsen voor plm. 12+ voor naar voortgezet onderwijs
  • Bakfiets, kidcar voor moeders met meerdere kleine kinderen
  • Vervoer en overblijfkosten voor kinderen met grote schoolafstand
  • Saus, behang, bureau, kast voor geordende kamer indien daarmee leer- of concentratieproblemen verminderd kunnen worden (bijvoorbeeld bij een kind met PDDNOS).


  Nationaal Fonds Kinderhulp

  Medio 2015 hebben we ons budget ondergebracht bij Nationaal Fonds Kinderhulp. Via dit fonds konden we bijdragen aan dezelfde problematiek waar op dat moment geen andere oplossing voor was. De structuur waarin we dat konden doen was echter beter en was minder intensief aan de kant van Mailtraffic.


  Kadera via Nationaal Fonds Kinderhulp

  Sinds 2017 Heeft Nationaal Fonds Kinderhulp haar werkgebied vergroot en voorzag daarmee zelf in de eerder genoemde gebieden. Samen met Nationaal Fonds Kinderhulp hebben wij gezamenlijk gezocht naar een nieuwe focus. Deze focus hebben we gevonden bij Kadera. Bij deze Zwolse vrouwenopvang komen namelijk veel kinderen mee die vaak plotseling zonder knuffels of spullen ineens gevlucht zijn. Mede dankzij onze hulp zijn daar mooie dingen gerealiseerd. Denk aan rugzakken met spullen voor nieuwe kinderen, een methodiek met een schildpadknuffel om kinderen aan het praten te krijgen, een spelotheek, buitenspeelplaats etc. Inmiddels zijn de belangrijkste zaken gerealiseerd en zijn er op korte termijn geen belangrijke wensen vanuit Kadera.


  Tijd voor een nieuwe koers

  Op dit moment (2023) oriënteren we ons op de geestelijke problemen bij de jeugd. Wegens enorme wachtrijen in de GGZ worden veel kinderen die dringend hulp nodig hebben niet tijdig geholpen.
  Dit past wat ons betreft goed in de gedachte waarom we KKF zijn gestart. Namelijk; knelpunten waar kinderen tegenaan lopen waarvoor te weinig bestaande oplossingen voorhanden zijn.

  Oproep aan hulpverleners
  Op dit moment weten we nog niet welke rol hierin voor ons mogelijk is. Om die reden hebben wij recent een aantal organisaties aangeschreven om hierover met ons mee te denken.
  Ben je hulpverlener of ken je een hulpverlener die hierover met ons in gesprek wil gaan dan horen we graag van je. Contact opnemen kan met Arné Dutij; a.dutij@mailtraffic / 06 461 389 86

   

  © 2018 Mailtraffic - Sitebouw Simourix